Publicatie www.inkoperscafe.n 20 juli 2023
Het maakt eigenlijk niet uit hoe leuk je je werk vindt of wat voor inkooprol je vervult. Er zijn altijd inkooptaken en activiteiten die minder leuk zijn of waar je minder goed in bent, deze taken horen er nou eenmaal ook bij. De juiste energiebalans tussen de energiegevers en energielekken is waar het om gaat. Als het negatieve de overhand krijgt op het positieve en de mogelijkheid om lekker te kunnen blijven werken belemmert, is het tijd om de situatie eens onder de loep te nemen.
Bekijk de situatie vanaf een metapositie – dus door uit de context te stappen – en review deze open en eerlijk. Welke overwegingen hierbij belangrijk zijn om te onderzoeken? Bijvoorbeeld: Weet je waar je goed in bent en waar je heel blij van wordt? Wat is nou de ideale omgeving waar je kunt doen waar je goed in bent, nog kunt groeien en excelleren en ook jezelf kunt zijn? Dit klinkt misschien veeleisend of niet haalbaar, maar het zijn allemaal essentiële aspecten om waardegedreven te kunnen werken.
De reden waarom!
Ben je bewust hoe krachtig het is om vanuit jouw persoonlijke voorkeuren te weten waar je blij van wordt. Je bent op werk namelijk meer dan alleen die inkoopprofessional of inkoopmanager. De drijvende kracht achter hoe jij je werk doet, ligt nog altijd versleuteld in wat jou drijft als persoon.
Je kerncompetenties laten zien waar je goed in bent en waar je plezier aan beleeft. Er ontstaat ruimte voor meer energie en plezier, doordat je kunt doen waar je goed in bent, wat je leuk vindt om te doen binnen een omgeving waarbinnen je je ook nog kunt ontwikkelen. Groei is essentieel voor persoonlijk welzijn en werkgeluk. Maar dat kan alleen als het intrinsiek gemotiveerd is. Deze intrinsieke motivatie is gelinkt aan je ‘innerlijke vonk’. De reden waarom je denkt dat je iets tot in de eeuwigheid zou kunnen blijven doen en het idee dat je ergens een positieve bijdrage aan levert. Dit is jouw ‘reden waarom’!
Regie nemen
Als je weet waarvan je bent, kun je regie nemen over je eigen groeipad. Zo ben je in staat om zelfstandig keuzes te maken en die af te stemmen op waar jij denkt het beste te kunnen floreren. Waar je jouw competenties kunt inzetten en die ook door gelijkgestemden herkend en erkend zullen worden. Dit gaat over het vinden van een omgeving waar je kennis kunt opdoen, maar zeker ook delen. Als je op eigen kracht keuzes kunt maken, volgt er vanzelf flow, focus en verbinding. Wat komt in de vorm van voldoening, zelfvertrouwen en waardering.
Het helpt dan wel om te weten waar je naartoe wilt. Wat is jouw ambitie als inkoopprofessional en wat zijn de stappen die je daarin wilt maken? Dit is belangrijk om te weten, omdat iets leuk vinden of ergens goed in zijn, niet voldoende is om te kunnen groeien. Daarbij is de reden waarom, zijnde jouw motivatie, ook weer iets anders dan passie.
Wat is passie dan eigenlijk?
Er is veel onderzoek naar gedaan en nog meer over geschreven. Maar passie is subjectief en hiermee voor iedereen anders. Dus lastig om in een format te gieten. Het valt bijna niet in woorden te bevatten. Net als verliefdheid, moreel kompas en drijfveren wordt het voornamelijk gevormd door intrinsieke waarden. Maar ik kan er wel iets over vertellen.
- Als eerste gradatie kun je iets leuk vinden. Je vindt iets leuk, omdat je er letterlijk lol aan beleeft. Je bent bijvoorbeeld ergens heel goed in en beleeft er duidelijk plezier aan om het te doen. Dit gaat doorgaans om een talent waarmee je je kunt uiten in bijvoorbeeld sport of hobby.
- Vervolgens ontstaat passie als je naast het inzetten van je talent er ook een sociale bijdrage mee kunt leveren en je je erin kunt ontwikkelen. Dus dat je door middel van het uitoefenen van je talent ook een bijdrage kunt leveren aan een groter geheel. Je daarvoor gewaardeerd wordt binnen een groep (van gelijkgestemden) en er een leercurve is. Er is sprake van een bepaalde mate van groei in wat je doet, bijvoorbeeld van junior- naar seniorniveau;
- Als overtreffende trap volgt obsessie. Op dit punt voldoet alles aan de eis om ergens goed in te zijn en er passie voor te hebben, maar er wordt een grens overschreden. Als passie omslaat in obsessie is er geen sociale bijdrage meer, en wordt er geen rekening meer gehouden met waardering of groei. En worden er grenzen van anderen overschreden waardoor de ecologie sterk onder druk komt te staan. Ook talent gaat uit eindelijk verloren.
Zelfinzicht en drijfveren
Om te ontdekken wat je talent is, is er zelfinzicht nodig. Wat er veelal gebeurt, is dat we kijken naar waar een ander goed of succesvol in is. Of naar hoeveel aanzien iemand heeft. En dan wordt dat hetgeen wat je probeert na te streven. Echter zegt dat wat een ander doet, niets over jouw talenten. Het is prima om iemand te zien als voorbeeld. Dat je opkijkt naar hoe iemand een bepaald punt heeft bereikt door middel van doorzettingsvermogen en mate van veerkrachtig zijn. Maar wat hij of zij doet, is geheel persoonsgebonden.
Het is dus van belang om je te focussen op je eigen kunnen en interesses om te ontdekken waar je werkelijk blij van wordt. Daarbij is er een wezenlijk verschil tussen het najagen van status of voldoening. Sommige mensen willen manager worden vanwege status en de titel, maar dit houd je niet lang vol als je helemaal geen goede manager bent. En wat dan?
Tips voor morgen
Een belangrijke tip die ik wil meegeven, is dat het beter is om binnen de inkoopdiscipline niet te veel te redeneren vanuit ‘rangorde’. Dus denken dat het een beter of meer is, als in positie en aanzien. Zoals een managementrol versus een medewerkersrol. Het zijn echt verschillende vakdisciplines en bepalend voor de uitvoering. Als je een gedreven senior contractmanager bent en je denkt na over een volgende stap, is het goed om te bedenken wat je zo leuk vindt aan je werk. Want als je een leidinggevende functie krijgt aangeboden als groeikans, dan ga je uit de inhoud en stroom je door naar feitelijk een HR-functie. Je gaat dan een team begeleiden en je bezighouden met cijfers rapporteren aan het bestuur of de directie.
En ook: blijf in beweging. Blijf nieuwsgiering en zorg voor een persoonlijke strategie. Hiermee baseer je je keuzes niet op waar je nu staat, maar waar je naartoe wilt. Alleen al door hier bewust mee aan de slag te gaan, ontstaat er nieuwe energie, ideeën en ambities.
Het aanbod van Inkoopheld biedt ook een losse drijfverentest of een Persoonlijke strategie als optie. Wil je direct aan de slag met het ontdekken van jouw persoonlijk fundament als inkoopprofessional, dan is er ook de e-learning DIY Personal Procurement Fundamentals.