Choose courage over comfort

Je voelt dat er meer inzit dan dat je nu van jezelf laat zien. Maar er is actie nodig om uit die Comfort zone te komen. Voor persoonlijke groei en ontwikkeling is het belangrijkste dat je in beweging komt.

Nu klinkt het vaak alsof wanneer we het over persoonlijke ontwikkeling hebben het altijd over iets groots moet gaan. Iets dat van levens veranderende aard is. Maar niets is minder waar. Door zo te denken negeer je juist reden om te veranderen en blijf je jezelf saboteren.

Juist alledaagse dingen die je bezighouden en waar je plezier aan wilt beleven, moeten in flow zijn. Dit gaat over zaken die je aan het hart gaan en zich steeds weer opnieuw zullen blijven aandringen.

 • Waarom kan ik me niet meer concentreren?
 • Ik voel me steeds zo futloos.
 • Ik kan geen keuzes maken.
 • Wat heb ik nodig om me niet steeds in een hoek gedreven te voelen?
 • Hoe kan ik me krachtig leren voelen?
 • Hoe kan ik een goed gesprek voeren?
 • Waar ben ik eigenlijk van?
 • Waarom doe ik niks, terwijl ik zoveel ambities heb?
 • Ik wil vooruit!

Allemaal op het eerste gezicht kleine dingen, maar levensbepalende zaken voor persoonlijke welzijn en geluk. En des temeer zonde als je er niets mee doet.

Persoonlijke Fundamentcirkel

Deze groei- & ontwikkelcirkel bestaat uit verschillende groeifases met iedere zone zijn eigen groeistuipen en dynamiek.

De Comfort zone: Waar alles redelijk bekend en vertrouwd is. Als er iets is, weet je wat te doen. Er is geen frictie of weerstand. Je bent Bewust – Bekwaam.

De Vrees zone: Dit is waar je zaken gaat onderzoeken en je jezelf opnieuw moet leren kennen. Iets wat gepaard gaat met onwetendheid en twijfel. Je bent nog Onbewust – Onbekwaam op hetgeen er nodig is om verandering in te brengen. Dit vergt zelfreflectie en zelfkennis.

De Leer zone: Dit is de fase waarin je naar de Gewenste Situatie toegroeit. Je weet wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Je leert hoe en wanneer je het het beste afgaat, in welke situatie en wat voor mensen daarbij horen. Je gaat over van naar Bewust – Onbekwaam.

De Groei zone: Uiteindelijk kom je in de Groei zone, waar je de nieuwe tools en inzichten gaat manifesteren. Je gaat het je eigen maken en doorleven. Er ontstaat zelfregie en je weet hoe nieuwe vraagstukken succesvol op te pakken en uitdagingen aan te gaan. Dit is de Onbewust – Bekwaam fase.

Laat jezelf niet uit het veld slaan als je in de transitiefase zit. Hier een paar handreikingen die je kunt inzetten bij het succesvol doorlopen van overgang naar andere levensfases:

 • Laat je niet afleiden door anderen. Niemand kan ervaren en voelen wat jij voelt. Wat voor jou wezenlijk is, is waar. De mening van een ander doet daar niets aan af.
 • Wat een ander vindt, zegt niets over jou. Ieder heeft zijn eigen ervaringen en beleeft die met een eigen perceptie. Het is daarom van belang om je eigen mening ergens over te kunnen vormen en daarop te leren vertrouwen, zonder afhankelijk te zijn van de mening van een ander.
 • Leren vertrouwen doe je door jezelf een kans te geven. Een kans om te groeien, om zaken te onderzoeken en te doorleven. Door zaken te proberen en te ondervinden doe je levenservaring op. Dit is de enige manier hoe je een eigen perceptie kunt verkrijgen.
 • Het is niet altijd mogelijk om pas in de beweging te komen totdat iets veilig voelt, dus zal je het in angst moeten volbrengen. Dit is hoe de hoekstenen van je autonomie, veerkracht en zelfvertrouwen hun fundament krijgen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen