Ontwikkelpotentie ligt in de onderstroom

Alles wat zichtbaar, tastbaar en meetbaar is, is niet op zichzelf staand. Het is altijd onderdeel van een groter geheel. Dit vergeten we vaak doordat wat je waarneemt feitelijk compleet lijkt. Hierdoor verdwijnt het proces van hoe iets tot stand is gekomen naar de achtergrond. Dit geldt zo voor alles wat je vanzelfsprekend neemt. Ook hoe je je voelt en hoe je naar de wereld kijkt. Het moment dat je iets kunt waarnemen, wordt het waarheid.

Neem bijvoorbeeld je koffer van de transportband halen op het vliegveld. Het moment dat die koffer op de band verschijnt, is echt omdat je het ziet. Je neemt het werkelijk waar. Maar die koffer komt daar echt niet vanzelf. Daar zit een heel proces achter, wat ook weer uit verschillende deelprocessen en ondersteunende processen bestaat. Zo is er een enorm stellage werk nodig om die koffer van de verschillende terminals naar de diverse transportbanden te krijgen en daar waar jij staat te wachten die koffer uit te kunnen spugen. Als iets een van de processen verstoort, duurt het langer. Als een proces stoort of uitvalt komt je koffer niet. De enige waarneming op dat moment is: “Ik sta hier echt al een uur te wachten, belachelijk dat het zo lang duurt!”

De perceptie van de beschouwer

De perceptie is dus bepalend voor hoe de waarheid eruit komt te zien en in welke mate deze ook waarheidsgetrouw is. Emotie is hierin de bepalende factor, zijnde de katalysator binnen de onderstroom vanuit eigen waarneming en persoonlijke voorkeuren.

Hoe ons referentiekader tot stand komt, is daarmee een belangrijk onderdeel van hoe sociaal emotionele waarden worden gevormd. Het is het meest essentiële ondersteunend proces binnen de leefdomeinen leven, leren en werken. De crux zit ‘m in de totstandkoming, de ontwikkeling en het bewustzijn ervan. Wat voor basiskennis heb je? Wat is je cognitief vermogen en wat is je ervaring? Hoe vaak is iets voorgevallen en binnen welke context heb je het meegemaakt? Allemaal bepalende factoren voor de vorming van perceptie en vooroordeel. En ook in welke mate je in staat bent om de lessen uit het verleden toe te passen in het nu of de dag van morgen.

Morgen weer een nieuwe dag

Omdat je iedere dag een veranderd mens bent, heb je iedere dag ook weer een andere kijk op dingen. Alle clichés zijn waar; morgen is een nieuwe dag, de waarheid ligt in het oog van de beschouwer, de dag van morgen kent z’n eigen zorgen. Het leven is immers een aaneenschakeling van oneindige gedoe, allerlei fases en lessen. Om hierin bij jezelf te blijven, is het van belang om te weten wie je bent, waar je blij van wordt en wat je belangrijk vindt.

Dit betekent niet dat je de hele dag moet rondlopen met allerlei clichés in gedachten of dat alles moet gaan zoals je wilt. Het gaat er juist om dat je hiernaar kunt blijven handelen in tijden van tegenslag, als het moeilijk wordt. En het is deze uitdaging die nodig is om te kunnen groeien en leren anticiperen op veranderingen.

Breinsupport

Het ondersteunede proces bij verandering en ontwikkeling zit dus versleuteld in de mate van persoonlijke ontwikkeling van sociaal emotionele waarden. En hier gaat het fout. Doordat we denken dat we ons moeten focussen op het ontwikkelen, gaan we eigenlijk aan het werkelijke doel voorbij. Zoals dat je je vrij, sterk en vertrouwd wilt voelen. Dit moet dus de niet focus zijn, dit is de doelstelling. Met als resultaat dat je te allen tijden het idee hebt vanuit eigen mening en zelfregie te kunnen schakelen en keuzes maken. De focus van het ontwikkelen moet liggen op de onderstroom, de ondersteunende processen. Het supportsysteem, dus de onderstroom is waar de ontwikkelpotentie ligt. En dit geldt zo voor alle leefdomeinen. Er is hierin geen uitzondering.

Waarom doen we dit dan niet gewoon standaard?

De maatschappelijk geaccepteerde standaard is makkelijker om in mee te gaan en aan te voldoen. Het vraagt namelijk geen extra hersencapaciteit. Al het andere is gedoe. Hoewel dit denken voor de langere termijn geen geluksfactor heeft of voldoening geeft.

  • Emotie wordt beschouwd als iets op zichzelf staand. Doe niet zo moeilijk!
  • Perceptie wordt afgedaan als onzinnig. We hebben toch gewoon afspraken gemaakt?
  • Er wordt gedacht in goed en fout. We doen het altijd zo.
  • Er wordt gehandeld naar extrinsieke waarden. Laat zien hoe belangrijk je superieuren zijn.

Dit zegt met name dat je moet nadenken over hoe het komt dat je denkt dat iets niet goed is, doordat je de uitkomst koppelt aan de aanname over wat voor mening een ander zal hebben.

Je stelt jezelf hiermee feitelijk altijd achter. Je stelt namelijk de mening van en ander boven die van jezelf. Hiermee maak je alles buiten jezelf altijd beter, mooier, slimmer en sterker. Hoewel dit helemaal niet feitelijk meetbaar of zichtbaar is.

Met als resultaat:

–       Lage eigenwaarde, waarom kan ik dat niet?

–       Please gedrag, als die anderen maar vinden dat het (ik) goed is (ben);

–       Slachtoffergedrag, waarom denken ze altijd dat een ander beter is?

Waar ligt jouw potentie?

Herken je dit? Stap je nog regelmatig in deze valkuil en wil je daar nu eindelijk eens de regie op nemen? Wil je niet meer steeds het vertrouwen in jezelf verliezen of aan jezelf twijfelen?

Dan is het tijd om te ontdekken wat jouw intrinsieke drijfveren zijn en waar jouw ontwikkelpotentie ligt. Dit kan met een persoonlijke drijfverentest. Dit kan vanaf iedere plek en ieder moment!

Vraag een code aan om jouw meest intrinsieke waarden te ontdekken.

Na ontvangst van de code kan je op ieder willekeurig moment aan de slag en bepalen op welke nieuwe uitdagingen je je na de vakantie gaat focussen en een nieuwe stip aan de horizon zetten!

Vraag de test direct aan via coach@lifecoacheindhoven.com of info@personalfundamentals.nl.

Lees tips: Principes – Ray Dalio in de Boekenlijst persoonlijke ontwikkeling – E-learning omgeving (personalfundamentals.nl) Onderstroommanagement – Jan van Bogt

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen