Opdracht 2 Je basisprincipes benoemen

Principes zijn een doorvertaling van je persoonlijke voorkeuren en je drijfveren. Principes hanteren, helpt je om situaties te kunnen objectiveren in plaats van alleen vanuit emotie of primaire reactie te handelen. Het is hiermee een verrijking van zowel je persoonlijke als je professionele attitude. Het helpt bij het navigeren met je moreel kompas, doordat het zorgt voor een helder kader waarmee je regie kunt nemen op de uitvoering van werk en de bedoeling. Dit kader zorgt hiermee ook voor herkenbaarheid in wat je belangrijk vindt in het communiceren en omgang met anderen.

Beantwoord de volgende onderzoeksvragen:

  • Formuleer op basis van je gekozen drijfveren de voor jouw 2 belangrijkste principes. Gebruik hierbij je benoemde waarde vanuit je grondhouding en gekozen drijfveren als onderlegger
    • Een principe hoeft niet meteen in beton gegoten te zijn. Soms heeft het even tijd nodig om ze te vormen en te komen tot de juiste formulering. Het helpt om hierbij na te gaan welke woorden, uitspraken of gezegden je vaak gebruikt. Vaak vertegenwoordigen deze al de essentie van jouw persoonlijke basisprincipes. Denk aan; “Een goed begin is het halve werkt,” of “behandel anderen zoals jezelf behandeld wilt worden.”

Lees tip: Principles by Ray Dalio het boek is ook verkrijgbaar in het Nederlands.

Je vindt het boek in de boekenlijst van PersonalFundamentals.nl

Winkelwagen