Najagen van je Passie

Als er iets is wat ons boeit en waar we naarstig naar opzoek gaan, is het wel Passie. Op een of andere manier weten we ook dat een leven zonder Passie een leven niet geleefd is. En hoewel het er dus zou moeten zijn, is vaak het idee dat het lastig is om te vinden. Daarnaast is het bijzondere aan Passie is dat het ook angstig maakt. Wat als je het niet kunt vinden? Wat als nou net je geen passie hebt? Hoe weet je nou wat je passie is? 

Wat is Passie dan eigenlijk?

Er is veel onderzoek naar gedaan en veel over geschreven, maar omdat Passie zo persoonlijk is en voor iedereen anders is het lastig om in een format te gieten. Het valt bijna niet in woorden te bevatten. Net als onze intuïtie, persoonlijk referentiekader en veerkracht wordt het gevormd door intrinsiek en extrinsieke aspecten. Maar ik kan het wel toelichten. Het is betreft een verhogende trap, net als bij veerkracht of bij de bewustwording. 

  • Als eerste gaat het om iets Leuk vinden. Je vindt iets leuk, omdat je er letterlijk lol aan beleeft. Je bent bijvoorbeeld ergens goed in en hebt er duidelijk plezier in om te doen. Dit kan gaat doorgaans om een talent waarmee je je kunt uiten in bijvoorbeeld werk of hobby.
  • Passie ontstaat als je naast het inzetten van je talent ook een sociale bijdrage kunt leveren en je je kunt ontwikkelen. Dus dat je door middel van het uitoefenen van hetgeen waar je goed in bent ook een bijdragen kunt leveren aan een groter geheel, daarvoor gewaardeerd wordt binnen een groep van gelijkgestemden en er een leercurve is. Er is spraken van een bepaalde mate van groei in wat je doet, bijvoorbeeld van junior naar seniorniveau.
  • De overtreffende trap van Passie is Obsessie. Op dit punt voldoet alles aan de eis om ergens goed in te zijn en passie voor te hebben, maar er wordt een grens overschreden. Als Passie omslaat in obsessie is er geen sociale bijdrage meer, wordt er geen rekening meer gehouden met waardering of groei. Er worden grenzen van andere overschreden en talent gaat hiermee ook verloren.

Zelfinzicht en drijfveren

Om nu te weten wat je talent is, helpt het om zelfinzicht te hebben. Wat er veelal gebeurt is dat we geneigd zijn om te kijken naar waar een ander goed of succesvol in is. Of naar hoeveel aanzien iemand heeft. En dat wordt dan hetgeen wat je probeert na te streven. Echter zegt hetgeen wat een ander doet, niets over jouw talenten. Het is prima om iemand te zien als voorbeeld. Dat je opkijkt naar hoe iemand een bepaald punt heeft bereikt door middel van doorzettingsvermogen en mate van veerkrachtig zijn. Maar wat hij of zijn doet, is ook persoonsgebonden. En wat je waarschijnlijk niet weet of kunt zien, is hoeveel bloed zweet en tranen het die ander precies gekost heeft om zover te komen. Of hoe vaak het wel niet mis is gegaan, voordat het een succes werd.

Het is dus van belang om je te focussen op je eigen kunnen en interesses om te ontdekken waar je werkelijk blij van wordt. Daarbij is er een wezenlijk verschil tussen het najagen van status of voldoening. Sommige mensen willen manager worden vanwege het salaris en de titel, maar dit houd je niet lang vol als je helemaal geen goede manager bent. En wat dan?

Dit geldt ook voor je drijfveren, deze zijn intrinsiek en bepalend voor hoe succesvol je kunt zijn. Dit gaat ook nooit over goed of fout. Als je gaat proberen om iets te doen waar iemand anders veel geld mee verdient, maar waar jijzelf geen feeling mee hebt, wordt het geen succes.

Ambities zijn nodig

Probeer terug te halen hoe je je vroeger voelde als kind en wanneer je jezelf het meest voldaan of enthousiast voelde. Wat vond je spannend om te doen? Waar kreeg je een kick van en wilde je eigenlijk niet naar bed, omdat je niet wilde wachten op morgen om ermee verder te kunnen? Het gevoel wat je had als je dacht dat je superbelangrijke dingen aan het doen was, is het gevoel om na te streven in al je dagelijkse activiteiten vandaag de dag. Dit is een belangrijke maatstaf om te weten of je oprecht bezig bent en gehoor geeft aan jouw meest ‘intrinsieke’ verlangens en wensen. 

Blijf dichtbij jezelf. Omarm je kwaliteiten door ze te herkennen en erkennen. Neem de tijd om te ontdekken waardoor er een ‘big smile’ op je gezicht verschijnt en jouw innerlijke ‘Spark’ begint te vonken. 

Winkelwagen